Pages

Tuesday, December 14, 2010

Hong Kong vs Kung Fu

Aku skg tgh angau.. tengah mengidam...
Bukan sebab ueks... ueks...
For time being na mungkin ya...
Aku skg ngah gila makan koew teow hong kong  dan koew teow kung fu...
Suke.. suke.. suke....
Sedap.. sedap... sedap...
So sebab suke bangat..
so aku pun cari la resepi lam internet..
Credit to myresepi.com

Koew teow Kung Fu Wachaaaaa!!!!
Bahan-bahan ( 1 orang )



• kueh teow


• 2 biji telur


• lada hitam / lada putih


• mix seafood


• lobak


• 1~1setengah sudu besar tepung jagung


• 1 cawan air


• sayur-sayur lain (optional)


• 1 ulas bawang putih


• 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)


• sos tiram


Cara-cara


1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.


2. masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)


3. tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.


4. balikkan supaya kedua-dua belah masak.


5. masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.


6. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.


7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.


8. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.


9. biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air


Aku dah share ngan korang resepi.. Jadi tak jadi koew teow kung fu kite belakang citer.. Apa yang penting, I wanna try coz larat la suami ku itu nak beli kat kedai jer.. Mau pokai makan kedai tiap2 malam...


No comments:

Post a Comment